Ruoka ja design täydentävät toisiaan

Kansainvälinen hyvän ruuan ja hyvän seuran festivaali Food & Fun täyttää Turun kolmatta kertaa maistuvalla ruualla 5.-9.10.2016. Tänä vuonna festivaali lisää yhteistyötään muun muassa turkulaisten kulttuuri- ja designtapahtumien, museoiden ja gallerioiden kanssa. Uudesta yhteistyöstä kertoo jo festivaalin ilme, jonka ovat suunnitelleet turkulainen, palkittu muotoilijapariskunta Saana ja Olli.

Uudessa Turku Design Festivalin zinessä komeilee sivuilla 34-35 juttu Food & Funista. Voit lukea jutun kokonaisuudessaan osoitteessa: https://view.publitas.com/p222-8208/turku-design-festival-2016-zine/page/34-35

Juttua varten kyselimme Saanalta ja Ollilta vähän syvällisemminkin ajatuksia ruoan ja designin yhdistämisestä.

Saana ja Olli olivat huomanneet, että kaikki ruokatapahtumat olivat geneerisen näköisiä; niissä ei ollut lämpöä tai herkkyyttä. He halusivat uuden Food & Fun -ilmeen olevan tyylitelty, lämmin ja arvokas. Ilmettä ei ole sidottu pelkästään festivaaliin, vaan sitä voi käyttää sen ulkopuolellakin, se on kiinnostava ja se on hauska.

Ruuan ja designin yhdistämisestä puhuttaessa Saana ja Olli kertovat arvostavansa visuaalisuutta sekä ruuassa sekä muotoilussa. Annokset, kattaukset ja miljöö vaikuttavat kokonaisuuteen. Muotoiluunkin voi liittää kaikki aistit, kaikki vaikuttaa kaikkeen. Ruoka ja design voivat siis parhaimmillaan täydentää toisiaan ja tuottaa yhdessä ikimuistoisen kokemuksen.

Sekä hyvän ruuan että hyvän designin peruselementit ovat parin mielestä samankaltaisia; tarvitaan lämpöä, inhimillistä ja orgaanista otetta ja yllättävyyttä. Hyvä design ja hyvä ruoka ovat rohkeita, ne jäävät mieleen, eivätkä kikkaile. Parasta on kun ”raaka-aineita ja materiaaleja käytetään kuten ne parhaiten toimivat”, Saana miettii.

Turkulaiseen ruoka- ja designyhteistyöhön Saana ja Olli ovat tyytyväisiä. Molemmilla aloilla on nyt hyvä noste, ravintolat ovat panostaneet enemmän ympäristöön ja ne ovat kohentaneet Turun profiilia. Genret ylittäviä tapahtumia toki saisi olla vielä enemmän, pariskunta pohtii, ja toivoo lisää ennakkoluulottomuutta. ”Kaikki ympäristössä on muotoilun tulosta ja kaikkien pitää syödä -ollaan ihan perusjuttujen äärellä” naurahtaa Olli.
Teksti: Marianne Fincke

Leave a Reply